Sposób przygotowania

Dziczyzna - mięso obojętnie z jakiego zwierzęcia i z obojętnie jakiego miejsca- może być zarówno mięso spod żeber, karkówka, łopatka. Można też ze spokojem zamienić mięsem gulaszowym z wołowiny i cielęciny. Mięso takie pokroić w kostkę (ok 3-4 cm w sześcianie), posolić, można trochę popieprzyć i przyprawić czerwoną papryką w proszku, pokroić drobno cebulę i delikatnie podsmażyć na smalcu wraz z mięsem, po czym podlać obficie wodą i wstawić na jakąś godzinę do piekarnika w temp. 200stopni. (piec do miękkości).
Grzyby suszone namaczamy w gorącej wodzie na jakieś 30 minut do godziny. Wraz wodą dodajemy je do upieczonego mięsa a następnie dodajemy koncentrat pomidorowy. Możemy to chwilę podsmażyć aby lepiej połączyć składniki.

Kapustę kiszoną gotujemy w wodzie - również do miękkości ok godziny czasu wraz z liściem laurowym, ziarnami przypraw (pieprz, ziele angielskie i owoc jałowca), jeśli jest kwaśna przelewamy świeżą gorącą wodą i zagotowujemy, odcedzamy. Świeżą kapustę szatkujemy i także gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, również z liściem laurowym, pieprzem, jałowcem i zielem angielskim (ziarna dzielimy mniej więcej po połowie). Odcedzamy i łączymy z kapustą kiszoną. Wtedy dodajemy przygotowany gulasz wraz z sosem jaki powstaje. Mieszamy i przesmażamy ze sobą. Możemy ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Najlepszy po kilku przesmażeniach.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Bernadeta1

    bigosik mamy jest zawsze najlepszy

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !