Przepis i sposób przygotowania na: Sernik tradycyjne
Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na ok. 5mm i wkładamy na spód blaszki, a jej boki smarujemy tłuszczem. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach i podpiekamy w piekarniku w temp. 180stopni przez ok. 10-15 minut. W tym czasie robimy masę serową.
Ser zmielić lub kupić od razu zmielony.
Żółtka oddzielić od białek (5 jaj średnich) i z białek ubić pianę (nie koniecznie na sztywno). Żółtka utrzeć z masłem i cukrem na jednolitą masę (można dodać tutaj także cukru waniliowego zamiast aromatu), a następnie proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i kaszę mannę. Wymieszać i połączyć z serem - dodawać go porcjami. Gdy już dodamy ser i będzie jednolitej konsystencji dodajemy bakalię (najlepiej rodzynki albo skórkę pomarańczową w ilości wg uznania) a następnie delikatnie pianę z białek i mieszamy tylko do momentu połączania składników.
Wyjmujemy blaszkę z piekarnika, skręcamy piec na 175stopni i wylewamy na podpieczone ciasto masę serową. Pieczemy ok 60-70 minut w 175 stopniach a nawet w 170 - wtedy pieczemy z 5 minut dłużej. Pieczemy do momentu ścięcia się sera na środku blachy.
Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
Przepis na małą blaszkę - ok. 22x22cm.