Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik tradycyjne

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 5 sztuk
cukier drobny 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
kasza manna 2 łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
aromat waniliowy
masło 17 g
bakalie
mąka pszenna 1 szklanka
żółto 1
masło 130 g
cukier puder 3 łyżki
ser biały 800 (twarogowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik tradycyjne

Mąkę pszenną, żółtko, masło i cukier puder zagnieść rękoma aby ciasto odstawało od ręki (może być potrzeba dodania jeszcze mąki) i wstawić na godzinę do lodówki.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na ok. 5mm i wkładamy na spód blaszki, a jej boki smarujemy tłuszczem. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach i podpiekamy w piekarniku w temp. 180stopni przez ok. 10-15 minut. W tym czasie robimy masę serową.

Ser zmielić lub kupić od razu zmielony.
Żółtka oddzielić od białek (5 jaj średnich) i z białek ubić pianę (nie koniecznie na sztywno). Żółtka utrzeć z masłem i cukrem na jednolitą masę (można dodać tutaj także cukru waniliowego zamiast aromatu), a następnie proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i kaszę mannę. Wymieszać i połączyć z serem - dodawać go porcjami. Gdy już dodamy ser i będzie jednolitej konsystencji dodajemy bakalię (najlepiej rodzynki albo skórkę pomarańczową w ilości wg uznania) a następnie delikatnie pianę z białek i mieszamy tylko do momentu połączania składników.

Wyjmujemy blaszkę z piekarnika, skręcamy piec na 175stopni i wylewamy na podpieczone ciasto masę serową. Pieczemy ok 60-70 minut w 175 stopniach a nawet w 170 - wtedy pieczemy z 5 minut dłużej. Pieczemy do momentu ścięcia się sera na środku blachy.
Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
Przepis na małą blaszkę - ok. 22x22cm.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak