Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kasza jęczmienna po węgiersku na ostro.

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 1,5 szklanki
tłuszcz 3 łyzki
boczek wędzony 20 dag
koncentrat pomidorowy 1 puszka
cebula 2 sztuki
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
papryka mielona do smaku
ser żółty 10 dag
papryka zielona 2 straki
kasza 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Kasza jęczmienna po węgiersku na ostro.

Kaszę wypłukać, odsączyć, włożyć do odmierzonej, osolonej wrzącej wody z tłuszczem, zagotować, mieszać od czasu do czasu aż woda zacznie wsiąkać w kaszę, potem przykryć i gotować na małym ogniu lub wypiec w piekarniku. Boczek pokrajać drobno, podsmażyć, skwarki odcedzić, na pozostałym tłuszczu wysmażyć pokrajaną drobno cebulę, dodać skwarki i koncentrat pomidorowy, dodać 2 łyżki wody, poddusić, wymieszać z kaszą, przyprawić do smaku. Kaszę włożyć do wysmarowanego tłuszczem i wysypanego tartą bułką naczynia, wyrównać powierzchnię, posypać tartym serem, wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiec. Gdy ser na powierzchni się stopi i lekko zarumieni, wyłożyć na okrągły półmisek, odwracając naczynie do góry dnem, obłożyc dookoła zieloną papryką (lekko osoloną, posłodzoną i skropioną sokiem z cytryny) pokrajaną w paseczki.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak