Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka "po grecku"

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

fasola biała 1 szkl
cebula 3 szt.
marchew 4 szt.
przecier pomidorowy 3 łyżeczka
miód 1 łyżeczka
kardamon 2 szt.
Goździki całe Prymat 1 szt.
olej słonecznikowy 2 łyżka
woda 1 szkl.
sól do smaku
imbir świeży 1 plaster
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt.
Ziele angielskie całe Prymat 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka "po grecku"

Dzień wcześniej fasolę wypłukać, namoczyć na noc i ugotować w wodzie, w której się moczyła. Odcedzić i osączyć. Marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w piórka. Zagotować 1 szkl. wody, włożyć marchew i cebulę i gotować ok. 20 min. Następnie dodać przecier pomidorowy, olej i przyprawy i gotować jeszcze ok. 3 min. Wymieszać z ugotowaną fasolą oraz miodem i ostudzić. Usunąć liść laurowy, kardamon, ziele angielskie i goździk.
Podawać z ryżem ugotowanym na sypko, albo jako przystawkę w skorupkach waflowych.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 10.02.2012 10:10
super
Jolanta40 06.02.2012 22:19
bardzo ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak