Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowy przekładaniec z kruszonką

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki pszennej 60 dag
drożdży świeżych 6 dag
śmietany 30% 150 ml
masła 20 dag
żółtek 3 szt.
soli 1 szczypta
gotowej masy makowej 20 dag
cukru pudru 20 dag
cukru waniliowego 1 opakowanie
twaróg 30 (pełnotłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowy przekładaniec z kruszonką

Ciasto drożdżowe: mąkę pszenną (50 dag) przesiać do miski i zrobić wgłębienie w środku. Drożdże pokruszyć, wymieszać z połową śmietany i 3 łyżkami cukru. Rozpuszczone drożdże przelać do wgłębienia w mące, delikatnie posypać po wierzchu i pozostawić do wyrośnięcia (około 20 minut). Żółtka utrzeć z 14 dag cukru, dodać pozostałą śmietanę i sól. Wymieszać i przelać do mąki. Wyrabiać ciasto, na samym końcu dodając roztopione 12 dag masła. Gładkie ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę (aż ciasto podwoi swoją objętość).

Kruszonka:10 dag maki, 8 dag masła i 5 dag cukru zagnieść.

Masa serowa: widelcem rozgnieść twaróg pełnotłusty z 5 dag cukru, cukrem waniliowym i żółtkiem.

Przygotować dwie małe formy i układać w nich kolejno ciasto drożdżowe, gotową masę makową, ciasto drożdżowe, masę serową, ciasto drożdżowe i kruszonkę. Wstawić do piecyka nagrzanego do 190 stopni na około 40-50 minut (do piecyka wstawić również szklankę z woda, dzięki czemu ciasto nie będzie suche) .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sarenka 07.05.2011 11:18
Jezeli chodzi o drozdzowce, to jestem na tak! :)
Ela15 07.05.2011 10:13
świetnie wyrosło
IlonaAlbertos 11.04.2011 00:30
Wygląda super.
Kopiko1983 08.03.2011 06:33
Świetny przepis!
romanrafal
romanrafal 19.01.2011 15:50
wygląda apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak