Sposób przygotowania

Ciasto drożdżowe: mąkę pszenną (50 dag) przesiać do miski i zrobić wgłębienie w środku. Drożdże pokruszyć, wymieszać z połową śmietany i 3 łyżkami cukru. Rozpuszczone drożdże przelać do wgłębienia w mące, delikatnie posypać po wierzchu i pozostawić do wyrośnięcia (około 20 minut). Żółtka utrzeć z 14 dag cukru, dodać pozostałą śmietanę i sól. Wymieszać i przelać do mąki. Wyrabiać ciasto, na samym końcu dodając roztopione 12 dag masła. Gładkie ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę (aż ciasto podwoi swoją objętość).

Kruszonka:10 dag maki, 8 dag masła i 5 dag cukru zagnieść.

Masa serowa: widelcem rozgnieść twaróg pełnotłusty z 5 dag cukru, cukrem waniliowym i żółtkiem.

Przygotować dwie małe formy i układać w nich kolejno ciasto drożdżowe, gotową masę makową, ciasto drożdżowe, masę serową, ciasto drożdżowe i kruszonkę. Wstawić do piecyka nagrzanego do 190 stopni na około 40-50 minut (do piecyka wstawić również szklankę z woda, dzięki czemu ciasto nie będzie suche) .

Spróbuj również

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    wygląda apetycznie
  • 1
    original
    Opublikowano

    Kopiko1983

    Świetny przepis!
  • 2
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Wygląda super.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ela15

    świetnie wyrosło
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Jezeli chodzi o drozdzowce, to jestem na tak! :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !