Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moja babka drożdżowa z rodzynkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
masło 200 g
śmietanka 200 g
cukier 130 g
jajko 3
drożdże 12 g
cukier waniliowy
rodzynki
sól
Bułka tarta klasyczna Prymat
margaryna

Przepis i sposób przygotowania na: Moja babka drożdżowa z rodzynkami

Wszystkie składniki doprowadzić do temp. pokojowej , rodzynki namoczyć . Rozdrobnić drożdże wrzucić do lekko rozgrzanej śmietany , dodać łyżkę cukru i zagęścić mąką . Wymieszać . Przykryć i odstawić do wyrośnięcia . Roztapiamy masełko i schładzamy . Gdy rozczyn podrośnie , to przelewamy do miski zawierające pozostałe składniki z wyjątkiem rodzynek i wyrabiamy ciasto, jeśli będzie się lepić podsypujemy mąką. Na koniec dajemy rodzynki i mieszamy . Formę smarujemy margaryna i bułka tartą , wylewamy ciasto odstawiamy w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 st. Babkę pieczemy 50 minut. Przygotować kruszonkę : masło 4 łyżki, cukier puder 5 łyżek , 8 łyżek mąki . Na blat wsypać mąkę , dodać cukier puder i masło, mieszamy ucieramy palcami aż zrobią się kuleczki obtoczone mąka i cukrem i przed upieczeniem posypać ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babcia
babcia 15.02.2012 09:16
rewelacyjna jak widać
Wojt@s
Wojt@s 12.02.2012 20:41
extra
Justyna28 09.02.2012 19:43
Lubię ciasta drożdżowe a najbardziej kruszonkę;p
Margo1 08.02.2012 20:10
polecam ..
Margo1 08.02.2012 20:10
polecam ..
hanna992 07.02.2012 12:52
no jaka piękna babeczka
kasiaw 05.02.2012 10:30
uwielbiam taką

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak