Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sero-makowiec

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kruche ciasto
margaryna 200 g
mąka tortowa 2 szklanki
cukier puder 3/4 szklanki
sól 1 szczypta
żółtko jajek 4 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
płatki migdałowe 2 łyżki
masa makowa
gotowa masa makowa 1 kg
jajko 3 szt
śmietana kremówka 100 ml
miękka margaryna lub masło 80 g
cukier puder 100 g
budyń waniliowy 60 g
twaróg 700 (na sernik)

Przepis i sposób przygotowania na: Sero-makowiec

Kroki postępowania

1
Kruche ciasto: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i podzielić na dwie części (2/3 i 1/3),zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 60 minut. Tortownicę 24cm. wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Większym kawałkiem ciasta wyłożyć dno tortownicy, ciasto po nakłuwać widelcem.Podpiekamy kruchy
spód ok.10 - 15 minut w temperaturze 200°C. Drugą część ciasta zatrzeć na tarce o dużych oczkach.
Krok 1 - Sero-makowiec foto
2
Masa makowa:RADA:jeśli gotowa masa makowa byłaby sucha wtedy można dodać 1 ubite białko i trochę miodu.

Masa serowa. Margarynę utrzeć na puszystą masę, dodać po jednym jajku,następnie cukier puder i budyń. Do masy dodawać porcjami twaróg sernikowy. Mieszać do uzyskania jednolitej gładkiej masy.Na końcu dodać ubitą śmietanę kremówkę i delikatnie połączyć.
Krok 2 - Sero-makowiec foto
3
Na podpieczony kruchy spód nałożyć masę makową,następnie nałożyć masę serową i wyrównać.
Krok 3 - Sero-makowiec foto
4
Wierz posypać startym ciastem i płatkami migdałowymi.
Krok 4 - Sero-makowiec foto
5
Sero-makowiec włożyć do piekarnika nagrzanego do temp.180°C piec 60 minut. Wyłączyć piekarnik i po 10 minutach wyjąć z niego sernik.
Krok 5 - Sero-makowiec foto
6
Najsmaczniejszy na drugi dzień.
Krok 6 - Sero-makowiec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 03.12.2012 21:34
znakomite ciasto, wygląd, opis przygotowania, zdjęcia - nic nie budzi zastrzeżeń
adam1f 27.11.2012 23:52
dobry
Misiakova 11.06.2012 08:04
kapitalne
Andysz 17.05.2012 11:35
moje ulubione ciasto!;D
ZEWA 04.05.2012 12:07
piękne ciacho i piękna patera
ben-ka 03.02.2012 11:41
pyszne ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak