Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik ze śliwkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 30 dag
woda 3 łyżki
masło 1/2 kostka
cukier 2 łyżki
żółko 1 sztuka
masa
ser 80 dag
jaja 7 sztuk
cukier puder 15 dag
cukier wanilinowy 1 opakowanie
mąka 4 łyżki
śliwki suszone 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik ze śliwkami

Do maki dodajemy cukier, masło, żółtko, wodę - zagniatamy ciasto. Schładzamy ciasto w lodówce. Śliwki namaczamy, odsączamy. Ser mielimy. Żółtka ucieramy z cukrami, masłem. Stopniowo dodajemy ser. Mieszamy, dodajemy mąkę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy, przekładamy na blaszkę, na nią przekładamy śliwki, zalewamy masą serową. Pieczemy około 1 godzinę w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kamila/kami007 03.02.2012 10:28
mmmm

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak