Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tanie faworki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dag
cukier puder 5 dag
masło 1 łyżka
jajko 2 sztuki
śmietana 12% 8 dag
sól 1 szczypta
DODATKOWO:
smalec do smażenia
cukier puder do posypania
spirytus 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Tanie faworki

Mąkę przesiać na stolnicę dodać do niej cukier, sól i przemieszać, dołożyć zimne masło oraz jajka ubite ze śmietaną na koniec alkohol, zagnieść szybko ciasto. Ciasto ma mieć konsystencję jak na makaron mi wyszło troszkę jakby za luźne więc dosypałam troszkę mąki, aby ciasto było twardsze. Zagniecione ciasto dość długo wyrabiać i wybijać wałkiem, następnie schłodzić kilka godzin w lodówce. Schłodzone cieniutko rozwałkować w miarę możliwości bez podsypywania mąki, pociąć na paseczki tak około 2.5cm szerokości, a 10 cm długości na środku każdego paseczka naciąć i przez to nacięcie przeciągnąć jeden z końców paseczka, formując w ten sposób faworki. Na patelni z wyższym bokiem rozgrzać smalec i smażyć na nim faworki do momentu uzyskania złotego koloru, gotowe faworki odsączyć z nadmiaru tłuszczu i obficie posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patty 14.05.2013 23:58
chciałabym się przełamać ale boję się, że są bardzo kaloryczne :(
Agiatis 12.03.2012 08:31
super wyglądają, nasz są prawie spalone - takie mój mąż lubi. Ja wolę własnie taki, jak Twoje;)
cukiereczek 06.02.2012 09:41
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak