Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rzucany biszkopt

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 5 szt
cukier 3/4 szklanki
mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Rzucany biszkopt

Kroki postępowania

1
Białka ubić na sztywną piane , pod koniec ubijania dodać porcjami cukier .
Krok 1 - Rzucany biszkopt foto
2
Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku i mieszać na niskich obrotach.
Krok 2 - Rzucany biszkopt foto
3
Porcjami dodawać mąkę .
Krok 3 - Rzucany biszkopt foto
4
Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy i piec w temp. 160 C 30-40 minut
Krok 4 - Rzucany biszkopt foto
5
Po upieczeniu wyciągamy od razu gorący biszkopt i rzucamy go z wysokości około 50 cm na podłogę ( na koc) a potem studzimy w uchylonym piekarniku . Biszkopt jest wysoki , bez proszku do pieczenia i nie opada :)
Krok 5 - Rzucany biszkopt foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dianix 26.05.2012 22:02
fajny
Justa32 18.05.2012 13:50
polecam!!!!
ben-ka 08.02.2012 08:53
No to ja należę do tych co nie rzucają biszkoptem:) pewnie bym się bała!
IZABELA29 08.02.2012 08:41
tez rzucam biszkoptem
BernadettaP 03.02.2012 07:19
Ja też zawsze rzucam biszkopt na podłogę, bo faktycznie wtedy nie opada. Ale w smaku wolę ciacho z samej mąki pszennej (lub zmieszanej z pełnoziarnistą), bez dodatku ziemniaczanej :)
sylwia / sytofala 02.02.2012 22:15
Właśnie dzięki temu biszkopt nie opada :) mnie to na początku bawiło , ale sam moment rzucania jest super :) ktoś wysnuł teorię ,że nagromadzone powietrze przy uderzeniu wychodzi równomiernie dlatego biszkopt nie opada i jest równy jak stół . Jak jest na prawdę nie wiem , ale skutkuje . Nigdy jeszcze mnie ten biszkopt nie zawiódł , a wyrasta tak , że inne pozostawia w tyle
ziutula
ziutula 02.02.2012 21:27
a dlaczego się rzuca?....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak