Sposób przygotowania

15 dag boczku, kawałek kiełbasy, plastry sera goudy, 1 pomidor,1 opakowanie pomidorów z puszki,
1/2 op. koncentratu pomidorowego, kawałki kapusty pekińskiej, kapary do posypania
W rondelku mieszamy 1/2 szklanki wody z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką soli, lekko podgrzewamy. Dodajemy 5 dag drożdży i ucieramy do rozpuszczenia drożdży. Do misy robota wsypujemy 2 rodzaje mąki, dodajemy 1 jajko, wlewamy zaczyn, dodajemy 3 łyżki oleju, przyprawę bałkańską i ciasto wyrabiamy za pomocą haka do pizzy około 5 minut. Wstawiamy misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni na 15 minut do wyrośnięcia, po tym czasie wyciągamy misę z ciastem, które przekładamy do formy. Ciasto na pizzę rozciągamy, brzegi podnosimy trochę wyżej, aby sos nie wyciekł. Polałam ciasto sosem pomidorowym, przygotowanym z mieszanki pomidorów z puszki, koncentratu i przyprawy bałkańskiej. Jako obkład wykorzystałam plasterki pomidora, kiełbasy, pokrojonego w plasterki boczku i plastrów sera żółtego. Pizzę wstawiamy do gorącego piekarnika o temp. 150 stopni z termoobiegiem i pieczemy 25 minut. Pizzę po wyjęciu z piekarnika posypałam porwanymi liśćmi kapusty pekińskiej i kaparami. Kroimy pizzę i rozkładamy na talerze.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    tych malutkich kaparów nie lubię. Większe owoce są zjadliwe dla mnie. A z pizzą poczekam jak dostanę maszynę do chleba. Będzie ciasto dobrze wymieszane :o)
  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    bardzo smaczna pizza, ja akurat kapary lubię ..każde

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !