Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkowka z porem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karkówka 4 plasterki
por 4
śmietana 1/2 szklanki
cebula 1
natka pietruszki
kminek
pieprz
sól
mąka pszenna 2 lyzeczki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Karkowka z porem

karkowkę bardzo dokładnie oczyszczamy, a następnie osuszamy i smarujemy dobrze z każdej strony przyprawami - pieprzem, solą oraz kminkiem. Karkówkę w przyprawach podsmażamy na patelni, na rozgrzanym oleju z obydwóch stron. Mięso podlewamy niedużą ilości wodą i chwilę dusimy pod przykryciem. Cebulę obieramy, myjemy pod zimną wodą, żeby podczas krojenia nie szczypała w oczy, a następnie kroimy w kostkę. Porę ( białe części) dobrze myjemy i kroimy również w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę oraz por. Doprawiamy to do smaku pieprzem oraz solą, a następnie zalewamy śmietaną i bardzo dobrze mieszamy. Do tego dodajemy również trochę mąki, aby zagęścić. Mięso dusimy wraz z sosem, a na koniec całość posypujemy umytym i drobno posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pioge7 04.02.2012 09:27
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak