Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt ze śmietaną

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 250 g
mąka 250 g
jajko 4 szt
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżka
GALARETKI WIŚNIOWE 2 opak
SMIETANA18% 0,5 l

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt ze śmietaną

Kroki postępowania

1
BISZKOPT
Mąkę ziemniaczaną mieszamy z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. W głębokiej misce ubić na puch żółtka z cukrem, następnie przesiać przez sito do masy mąki, wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę, dodać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać. Tortownicę wysmarować margaryną, wlać ciasto do tortownicy, włożyć do nagrzanego piekarnika 180 stop.piec ok.30 minut
Krok 1 - Biszkopt ze śmietaną foto
2
włożyć do nagrzanego piekarnika 180 stop.piec ok.30 minut
Krok 2 - Biszkopt ze śmietaną foto
3
Wyjąć z tortownicy gorące ciasto, przekroić na połowę.
Krok 3 - Biszkopt ze śmietaną foto
4
Na pierwszą część ciasta w tortownicy zamkniętej, wylać śmietanę, rozsmarowując na całym biszkopcie.
Krok 4 - Biszkopt ze śmietaną foto
5
Przykryć drugą połową biszkoptu, lekko docisnąć. Galaretki rozpuścić w 1 litrze gotowanej wody, dobrze rozmieszać, odstawić do lekkiego stężenia. Letnią porą użyć mniej wody. Gdy ciasto dobrze wystygło, wylać na wierzch galaretkę,
Krok 5 - Biszkopt ze śmietaną foto
6
Ciasto odstawić na 3 godz.do lodówki.
Pokroić na talerz
Krok 6 - Biszkopt ze śmietaną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 03.01.2013 14:40
a po co aż łyżka proszku a taką ilość pozostałych składników?
Misiabe 02.02.2012 20:58
pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak