Sposób przygotowania

Biszkopt:
5 jajek,
szkl. cukru,
szkl. mąki pszennej.

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka. Łyżką wymieszać z
mąką. Blachę o wym. 25x36 cm wyłożyć papierem i natłuścić. Wylać ciasto. Piec ok. 25 min w temp. 170st. Po upieczeniu szybko przewrócić ciasto na drugą stronę.

Krem budyniowy:
2 szkl. wody,
2 cytryny,
szkl. cukru,
2 jajka,
duży budyń waniliowy.

1 1/2 szkl. wody zagotować z sokiem i startą skórką z cytryn oraz cukrem. Do 1/2 szkl. wody wsypać budyń i rozkłócone jajka, dobrze wymieszać. Wlać do wrzącej wody z sokiem i ugotować budyń. Gorący wylać na biszkopt.

Krem śmietanowy:
2 łyżki żelatyny,
1/2 l śmietany kremówki,
2 łyżki cukru pudru,

Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl. zimnej wody, dolać wodę, tyle, by była pełna szklanka. Zagotować, dokładnie rozmieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Przestudzić. Śmietanę ubić z pudrem, dodać żelatynę. Wylać na ciasto. Schłodzić.

Dodatkowo:
2 paczki herbatników,
cytryna,
3/4 szkl. wody.

Wodę zmieszać z sokiem wyciśniętym z cytryny. Maczać w masie herbatniki i układać na kremie śmietanowym.

Lukier:
sok z 1 cytryny,
10 dag cukru pudru.

Sok z cytryny rozprowadzić z cukrem pudrem i równo polukrować herbatniki. Włożyć do lodówki.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Dorota59

    pyszności
  • 1
    original
    Opublikowano

    tomek18

    pyszne ciasto
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    wygląda niezwykle apetycznie
  • 2
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    fantastyczne ciasto
  • 0
    avatar-1
    Opublikowano

    Anna133

    znam to ciasto jest super i nie ejst kwaśne za bardzo
  • 1
    original
    Opublikowano

    pajbek

    Wygląda bardzo smakowicie :-) Pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !