Sposób przygotowania

Do duzego garnka wkładamy poporcjowaną gęś. Zalewamy ją zimną wodą, dodajemy liście laurowe oraz kilka zairenek ziela angielskiego i pieprzu oraz sól - nastawiamy. Po ok 30 minutach gotowania się wrzucamy do rosołu w całości obrane marchewki i korzeń pietruszki, zieloną część pora, obrany czosnek oraz pokrojoną w grube talarki i podpieczoną na rozgrzanej blaszce cebule (uzupełniamy braki wody). Kiedy mięso jest już miękkie wrzucamy 2-3 gałązki selera oraz 3-4 gałązki natki pietruszki (nie lubie siekanej pływającej w rosole stąd też dodaje w całości). Doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze chwile. Makaron ryżowy gotujemy do miękkości, przelewamy zimną wodą i odcedzamy. Przed nałożeniem na talerze warto go delikatnie posiekać na mniejsze kawałki (dosłownie 3-4 ruchy nożem - nie wiecej), aby łatwiej się jadło. Gotowy gęsi rosołek podajemy z makaronem - warzywa z rosołu są równie dobre

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    muszę wreszcie spróbować tej gęsiny;)
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    z gęsiną jeszcze nie miałem do czynienia
  • 1
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    Uwilebiam rosołek z gęsi, i nie tylko rosołek :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wojt@s

    extra
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    na gęsim rosole to lubię brukiew, samego nie jadłam...
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    zuzanna_z

    smaczny

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !