Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynówka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cytryn 4 sztuki
cukier 1 szklanka
spirytus 0,5 litra
woda 0,5 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynówka

Na początku dobrze płuczemy cytryny. Obieramy ze skórki, ale ich nie wyrzucamy. Wkładamy do małego garnuszka (najlepiej z dwóch cytryn, bo potem może być gorzki smak), zasypujemy szklanką cukru i wszystko zalewamy wrzątkiem. Przykrywamy (np. talerzem) i odstawiamy w chłodne miejsce na dobę.

Obrane cytryny kroimy w kostkę i przerzucamy do drugiego garnuszka (lub innego głębokiego pojemnika). Zalewamy spirytusem i analogicznie jak ze skórkami – odstawiamy na dobę.

Po dobie zlewamy do jednej butelki. Żeby pozbyć się osadu, przelewamy przez gazę (nie jest droga). Proporcje każdy może sobie sam ustalać – ktoś preferuje mocniejsze, daje więcej spirytusu; słabsze – więcej wody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 28.04.2012 10:16
lubię:)
IrenaM 29.02.2012 20:09
bardzo smaczny alkoholik :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak