Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chałwowiec

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

budyń waniliowy 2 sztuki
budyń czekoladowy 3 sztuki
masło 1 kostka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczka
cukier puder 1/2 szklanki
jaja 6
chałwa 300 g
mąka pszenna 1 łyzka
cukier waniliowy 1 opakowanie
mleko 2,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: chałwowiec

Białak ubijam z cukrami, po chwili dodaję żółtka, na samym końcu przesiewam mąkę, proszek i budynie czekoladowe. Masę przekładam do formy, piekę 30min w 180C. Po wystudzeniu ciasto przekrajam na 2 placki, które ponczuję herbatą z cytryna i sokiem malinowym.

Masło ucieram na puch. Budynie waniliowe przyrządzam z 2,5 szklankami mleka. Nie dodaje juz cukru, gdyż dodana później chałwa odpowiednio dosłodzi krem. Wystudzony budyń dodaje partiami do masła. Na końcu wrzucam chałwę i jeszcze chwilkę miksuję. Przekładam placki, zostawiając sobie trochę masy na wysmarowanie wierzchu. Na końcu ozdabiam ciasto tarta czekoladą.
Ciasto jest bardzo lekkie i smaczne! Jesli krem chałwowo-budyniowy po dodaniu chałwy jest niesłodki, mozna dodać 1 łyżke cukru waniliowego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 06.11.2013 16:34
Przepyszne ciasto
Ela15 21.12.2012 21:04
ekstra
Kas2 14.08.2012 21:06
korzystam z tego samego przpisu, wyborne ciasto
Mysiunia 30.07.2012 15:26
takie ciacho by mi na pewno posmakowało :)
Izabela/bella81 18.02.2012 00:10
kusząca porcja ciacha :)
BeataJ 03.02.2012 21:23
hmm koniecznie musze spróbować :)
caralajna 02.02.2012 08:31
bardzo fajny przepis :)
iziona 02.02.2012 07:49
Pięknie wyglada i musi być pyszny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak