Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka migdałowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 30 dag
masło 30 dag
cukier 30 dag
jaja 5 sztuk
skórka z cytryny 2 sztuki
proszek do pieczenia 1 opakowanie
Nadzienie:
migdały 15 dag
rum 3 łyżki
skórka z cytryny 15 dag
cytryna 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Babka migdałowa

Cytryny sparzamy - skórkę ścieramy, sok wyciskamy. Mieszamy, dodajemy rum, skórkę z cytryny.
20 dag masła ucieramy z żółtkami. Dodajemy proszek do pieczenia, mąkę, skórkę cytrynową. Białka ubijamy, dodajemy cukier. Ciasto przekładamy na blaszkę. Pianę mieszamy z mielonymi migdałami, sokiem i skórką cytrynową. Masę przekładamy na ciasto. Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mela25 31.03.2013 19:20
Bardzo smakowita , zrobiłam dwu kolorową z polewą .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak