Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza na spodzie pszenno-kukurydzianym

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 300 g
mąka kukurydziana 100 g
drożdże świeże 40 g
maślanka 100 ml
woda letnia 50 ml
olej rzepakowy 2 łyżki
sól 1 łyżeczka
cukier ½ łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza na spodzie pszenno-kukurydzianym

Do misy przesiać mąkę pszenną i kukurydzianą. Zrobić wgłębienie po środku, dodać maślankę, letnią wodę, sól, cukier i pokruszone drożdże (dobrze, aby składniki miały temperaturę pokojową). Wyrobić ciasto, łącząc na samym końcu z olejem rzepakowym. Pozostawić pod przykryciem do czasu, aż podwoi swoją objętość.

Składniki układane na wierzchu pizzy zależą od tego, co kto lubi. ja do swojej użyłam:
- startego sera maślanego
- wędzonej szynki
- białej cebuli
- kaparów
- sosu chili

Ciasto rozłożyć na prostokątnej formie z piekarnika, lekko posmarowanej olejem. Na cieście rozsmarować 3 – 4 łyżki sosu chili. Ser maślany zetrzeć na grubych oczkach tarki. Połowę sera rozsypać na cieście. Na tym układać plastry szynki, piórka białej cebuli i kapary. Po wierzchu posypać pozostałym serem. Piec 10 minut w temperaturze 220ºC.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 02.02.2012 09:21
podoba mi się

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak