Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Maślankowe babeczki z budyniem, owocami i galaretką

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki krupczatki 30 dag
cukru 10 dag
masła 10 dag
żółtek 3 szt.
Soda oczyszczona Prymat 1/4 łyżeczki
maślanki 60 ml
galaretki cytrynowej 1 szt.
budyniu waniliowego 1 szt.
jagód 1/2 szklanki
nektarynek 2 szt.
truskawek 10 szt.
mleko 400 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Maślankowe babeczki z budyniem, owocami i galaretką

Z mąki krupczatki, cukru, masła, żółtek, sody oczyszczonej i maślanki zagnieść gładkie ciasto. Włożyć do lodówki na pół godzinki, a następnie wylepić nim foremki do babeczek. Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić.

Nektarynki pokroić na półplasterki, a truskawki na plasterki. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu zmniejszając ilość mleka do 400 ml. Galaretkę rozpuścić w 2 szklankach wrzątku i pozostawić do ostygnięcia.

Do babeczek nałożyć po 2 łyżki budyniu, ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa104 28.02.2012 11:05
Marzy mi się do kawki taka babeczka.
pacpaw 02.11.2011 20:11
taką babeczkę to bym przytulił :o)
aginaa 27.04.2011 20:48
mmm ale pyszne :)
Sarenka 10.03.2011 20:55
Apetyczne!
Nina7 03.03.2011 07:22
Super wyglądają i pewnie są przepyszne:)
Magdalena1110 13.02.2011 19:13
super muszą być pyszne
Koper 06.02.2011 19:40
piękne babeczki
Mati13 09.09.2010 13:18
mm są świetne!
Agnieszka172 28.08.2010 15:26
przepyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak