Sposób przygotowania

CIASTO:
Mleko podgrzać, do miski pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, trochę mąki i rozrobić rozczyn odrobiną ciepłego mleka. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło roztopić, ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do przesianej mąki dodać masę z żółtek, szczyptę soli, rozczyn i resztę mleka. Wyrobić ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasta, rozwałkować je na 1,5 cm,szklanką wycinać kółka na środku, zrobić lekkie wgłębienie, łyżeczką nałożyć marmoladę. Jajko roztrzepać, posmarować boki bułeczek. Na stolnicę wysypać mąkę dodać masło, cukier, posiekać, rozetrzeć w palcach na grudki. Każdą bułkę posypać kruszonką. Brytfanne wysmarować tłuszczem, ułożyć bułeczki i odstawić jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia. Piekarnik lekko nagrzać i piec na złoty kolor w 180 stop.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !