Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Maślane bułeczki z marmoladą

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
masło 0,5 kost
żółtko jajek 4 szt
mleko 1 szkl
cukier 0,5 szkl
drożdże 5 dag
mąka 3 szkl
Nadzienie:
marmolada 1 słoik
kruszonka
cukier 5 łyżek
mąka 5 łyżek
masło 1/4 kost
jajko 1 do posmarowania bułek

Przepis i sposób przygotowania na: Maślane bułeczki z marmoladą

CIASTO:
Mleko podgrzać, do miski pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, trochę mąki i rozrobić rozczyn odrobiną ciepłego mleka. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło roztopić, ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do przesianej mąki dodać masę z żółtek, szczyptę soli, rozczyn i resztę mleka. Wyrobić ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasta, rozwałkować je na 1,5 cm,szklanką wycinać kółka na środku, zrobić lekkie wgłębienie, łyżeczką nałożyć marmoladę. Jajko roztrzepać, posmarować boki bułeczek. Na stolnicę wysypać mąkę dodać masło, cukier, posiekać, rozetrzeć w palcach na grudki. Każdą bułkę posypać kruszonką. Brytfanne wysmarować tłuszczem, ułożyć bułeczki i odstawić jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia. Piekarnik lekko nagrzać i piec na złoty kolor w 180 stop.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak