Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Indyk po polsku

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

indyk 80 dag
wątróbka indycza 15 dag
mleko 100 ml
rodzynki 5 dag
masło 5 dag
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 dag
jajko 2
zielona pietruszka 1/2 pęczka
sól
pieprz
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
bułka czerstwa 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Indyk po polsku

Sprawionego indyka umyć, z nóg wyjąć ścięgna, odciąć szyjkę, skrzydła, natrzeć gałką muszkatołową, goździkami i pozostawić na kilka godzin. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, dodać do wątróbki, zemleć. Połączyć z masłem, utartymi żółtkami, rodzynkami oraz ubitą z białek pianą, przesypując bułką tartą i pokrojoną pietruszką. Doprawić solą i pieprzem. Nadzienie włożyć do kieszeni i zaszyć. Piec ok. 60 minut w temp. 180 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak