Sposób przygotowania

Z drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i 0,5 szklanki mleka wyrobić zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Do miski dodać mąkę, jajka, sól, resztę mleka oraz zaczyn. Po wymieszaniu wlać masło i zagnieść. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, podzielić na 4 części, rozwałkować, posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem (wg uznania) oraz dodać rodzynki (wcześniej namoczone). Ciasto zwinąć w roladę, pokroić w plasterki oraz ułożyć poziomo na blasze w dużych odstępach. Tak przygotowane ślimaczki posmarować rozmąconym jajkiem, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok 10-15 minut.
Smacznego!

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !