Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

wiosenny ryż z warzywami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż 1 szklanki
marchewka 3-4 sztuk
seler korzeniowy 1/4 sztuk
pietruszka 1 sztuk
por (biała część) 1 sztuk
cebula 1 sztuk
pomidor 2 sztuk
sól do smaku
pieprz
koper świeży 2 łyżka
olej do smażenia
papryka 2 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: wiosenny ryż z warzywami

Kroki postępowania

1
Ryż gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie. Marchew, seler pietruszkę kroimy w słupki. Cebulę i por w półplastry. Paprykę w niedługie paski. Na rozgrzany olej wsypujemy cebulę, podsmażamy chwilę, nastepnie dorzucamy pozostałe warzywa, solimy.
Krok 1 - wiosenny ryż z warzywami foto
2
Smażymy około 5 minut często mieszając. Po 5 minutach zalewamy warzywa szklanką wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu 15-20 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie wrzucamy obrane ze skorki i pokrojone w kostke pomidory oraz ryż. Dusimy dalej do miękkości wszystkich składników w razie potrzeby dolewając trochę wody.
Krok 2 - wiosenny ryż z warzywami foto
3
Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym oraz wrzucamy posiekany koper. Smacznego.
Krok 3 - wiosenny ryż z warzywami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak