Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

smalec domowy według Sylwii

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

słonina mielona bez skóry 50 dkg
cebula 4
czosnek 4 ząbki
boczek wędzony 20 dkg
sól do smaku
jabłko 1

Przepis i sposób przygotowania na: smalec domowy według Sylwii

słonine wraz z solą topimy na patelni przez 20 minut.Gdy na skwarkach pojawia się złoty kolor dodajemy posiekaną cebulę, boczek oraz czosnek. Kolejne 15 minut topimy.Gdy smalec wygląda juz apetycznie dodajemy obrane ze skórki jabłko poocięte w 1 cm kostkę.Macerujemy jabłka w smalcu przez około 15 minut.Gdy jabłka staną się szkliste na powierzchni smalec jest gotowy.Całą masę przelewamy do słoika i czekamy aż zastygnie. Taki smalec mozna przechowywać nawet 2 tygodnie. Najlepiej chlebek posmarowanyu takim smalcem podawać wraz z ogórkami kiszonymi. SMACZNEGO!!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caffee_tea 07.05.2012 22:17
zawsze robiłam to !
Anio?eczek 01.02.2012 15:32
muszę kiedyś zrobić, smakuje na pewno pysznie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak