Sposób przygotowania

słonine wraz z solą topimy na patelni przez 20 minut.Gdy na skwarkach pojawia się złoty kolor dodajemy posiekaną cebulę, boczek oraz czosnek. Kolejne 15 minut topimy.Gdy smalec wygląda juz apetycznie dodajemy obrane ze skórki jabłko poocięte w 1 cm kostkę.Macerujemy jabłka w smalcu przez około 15 minut.Gdy jabłka staną się szkliste na powierzchni smalec jest gotowy.Całą masę przelewamy do słoika i czekamy aż zastygnie. Taki smalec mozna przechowywać nawet 2 tygodnie. Najlepiej chlebek posmarowanyu takim smalcem podawać wraz z ogórkami kiszonymi. SMACZNEGO!!!!!

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Anio?eczek

    muszę kiedyś zrobić, smakuje na pewno pysznie:)
  • 4
    original
    Opublikowano

    caffee_tea

    zawsze robiłam to !

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !