Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zawijaski na słodko

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1,5 szklanki
masło 4 łyżki
żółtko jajek 1
cukier 2 dkg
drożdże 2 dkg
mleko 1/2 szklanki
powidła śliwkowe 1/2 szklanki
olej

Przepis i sposób przygotowania na: zawijaski na słodko

Połowę masła stopić. Mąkę przesiać do miski. Dodajemy żółtko.Drożdże wraz z cukrem rozpuścić w mleku letnim.Wlewamy do mąki z masłem. Wyrobić ciasto. Odstawić na 60 minut. Ciasto rozwałkuj., smarujemy powidłąmi, zwiń i potnij w plasterki.Układamy na blasze i pieczemy 20 minut w temperaturze 160 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak