Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

galantyna loli

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 1
jajko 2
włoszczyzna
sól
pieprz
bazylia
tymianek
Czosnek suszony Prymat w młynku
żeltyna 1/2 lyzeczki
zielona pietruszka
gałka muszkatołowa
margaryna do smarowania formy

Przepis i sposób przygotowania na: galantyna loli

Kurczaka dobrze op?uka? i osuszy?. Odci?? nó?ki do pierwszego stawu, wy?ama? ko?ci w stawie barkowym. Tak samo post?pi? z nogami. Rozci?? na grzbiecie skór? i ?ci?gn?? j?. Mi?so dok?adnie obra? z ko?ci i zmieli? je w maszynce elektrycznej, gdy? piersi nale?y pokroi? w w?skie paseczki. Do zmielonego mi?sa doda? dwa jajka, przyprawy oraz umyt?,drobno pokrojon? pietruszk? oraz ?elatyn?. Mi?so dobrze wyrobi?. Na roz?o?on? skór? posmarowan? margaryn? na?o?y? po?ow? farszu, na nim paseczki z piersi, a nast?pnie drug? po?ow? farszu. Skór? z nadzieniem zwin?? jak rolad? i po?o?y? na p?ócienn? serwet? wysmarowan? margaryn? i zwin??. Serwet? zwin?? cienkim sznurkiem co 2-3 cm jak baleron. Pami?taj?c o dobrze ?ci?ni?tych sznurkiem ko?cówkach serwety. Galantyn? w?o?y? do wrz?cej wody z przyprawami i warzywami ( wywar musi przykrywa? rolad?) i gotowa? 20 minut. Nast?pnie galantyn? odwróci? na drug? stron? i równie? gotowa? 20 minut. Po ugotowaniu wyj?? z rondla i ostudzi? oraz zdj?? serwet?. Przygotowa? form? wy?o?on? papierem do pieczenia i po?o?y? na niej galantyn? i piec j? w piekarniku na z?oty kolor oko?o 30 minut w temperaturze 180- 190 stopni. Po upieczeniu galantyn? pokroi? w plastry grubo?ci jednego cm. Brzegi pó?miska ubra? na przyk?ad zielon? sa?at? i po?o?y? na niej plastry galantyny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela/bella81 11.02.2012 16:54
wygląda apetycznie :)
sylwia / sytofala 31.01.2012 20:40
smaczna :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak