Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mus cytrynowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cytryna 1,5
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 lyzeczka
jajko 4
cukier 3,5 lyzek
dżem porzeczkowy

Przepis i sposób przygotowania na: Mus cytrynowy

W pierwszej kolejno?ci oddzielamy bardzo dok?adnie ?ó?tka od bia?ek. Cytryny bardzo dok?adnie parzymy, a pó?niej wyciskamy z nich sok, natomiast z jednej cytryny trzemy skórk?. ?ó?tka ubijamy z cukrem. Start? skórk? z cytryny dodajemy do ?ó?tek. Pod koniec ubijania do ?ó?tek dodajemy sok wyci?ni?ty z pó?torej cytryny. Bia?ka bardzo dok?adnie ubijamy na sztywn? pian?. Ubite na sztywn? pian? bia?ka dodajemy do masy z ?ó?tek. ?elatyn? rozprowadzamy z niewielk? ilo?ci? wody. Rozpuszczon? ?elatyn? dodajemy do wymieszanych bia?ej i ?ó?tek. Wszystko razem bardzo dok?adnie, ale ostro?nie mieszamy. Zrobiony deser dajemy do salaterek i odstawiamy do lodówki, ?eby deser cytrynowy sch?odzi? si?. Na koniec sch?odzony deser przyozdabiamy d?emem porzeczkowym.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pioge7 13.02.2012 10:16
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak