Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z soczewicy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

soczewica 5 dag
pomidory 3
woda 1 szklanka
por 1
cebula 1
marchewka 2
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
natka pietruszki
ząbek czosnku 2
olej do smażenia
sól
pieprz
bulion 2,5 mięsny

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z soczewicy

Marchewki dobrze myjemy, a pó?niej obieramy i kroimy w plasterki. Cebul? obieramy, przemywamy ziemn? wod?, ?eby podczas krojenia nie szczypa?a w oczy, a pó?niej kroimy w bardzo drobn? kostk?. Por oczyszczamy i równie? kroimy. Na patelni, na rozgrzanym oleju podsma?amy pokrojone warzywa ( marchewki, cebul? oraz por). Do garnka wlewamy bulion mi?sny oraz jedn? szklank? wody i gotujemy. Do tego wsypujemy podsma?one warzywa. Pomidory myjemy, obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasionek i gnieciemy lub kroimy. Z?bki czosnku obieramy i przeciskamy przez prask?. Soczewic? bardzo dok?adnie oczyszczamy. W nast?pnej kolejno?ci do bulionu dodajemy soczewice, z?bki czosnku oraz pomidory. Do tego dodajemy równie? ziele angielskie i li?cie laurowe. Ca?o?? gotujemy, a pod koniec zup? doprawiamy do smaku wed?ug w?asnego uznania pieprzem oraz sol? i mieszamy. Na koniec mo?emy równie? doda? umyt? i drobno posiekan? pietruszk?.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pioge7 11.02.2012 14:08
świetne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak