Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bak?a?an zapiekany z orzechami

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

bak?a?an 1 szt
jogurt grecki 1 op
natka pietruszki p?czek
ser ?ó?ty 150 g
papryczka chili 1/2 szt
sól do smaku
curry do smaku
orzechy włoskie 100 prażone

Przepis i sposób przygotowania na: Bak?a?an zapiekany z orzechami

Bak?a?ana umy?, przekroi? na pó? i wydr??y? zostawiaj?c ?ódeczki o ?ciankach ok. 1/2 cm. Zasoli? i odstawi? na bok. Wydr??ony z bak?a?ana ?rodek pokroi? w ?redniej wielko?ci kostk?, podsma?y? na odrobinie oleju z drobniutko posiekan? papryczk? chili i curry. Wymiesza? z jogurtem - zostawi? dwie ?y?ki do dekoracji, startym serem, drobno posiekanymi orzechami i posiekan? natk? pietruszki.
Nadzieniem wy?o?y? posmarowane olejem po?ówki bak?a?ana.

Naczynie ?aroodporne wysmarowa? lekko olejem, u?o?y? bak?a?ana, zapieka? ok. 30 minut w 180 st, na ostatnie 5 minut podnie?? temperatur? lub w??czy? opcj? grilla. Podawa? gor?ce, polane ?y?k? zimnego jogurtu i posypane grubo mielonym pieprzem.

Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 07.02.2012 07:31
pysznie wyglada
caralajna 31.01.2012 19:41
ahh moje smaki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak