Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszkowy deserek

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

gruszka 2
sok z cytryny 3 lyzeczki
dżem truskawkowy 2 lyzeczki
masło 2 lyzki
cukier 2 lyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszkowy deserek

Gruszki bardzo dok?adnie myjemy, a pó?niej obieramy ze skórki. Gruszki kroimy na po?ówki, ?eby wyci?? gniazda nasionek znajduj?ce si? w ?rodku. Sokiem wyci?ni?tym z cytryny pokrapiamy oczyszczone gruszki. W dziurki - gdzie wcze?niej znajdowa?y si? gniazda nasionek nak?adamy po troch? dzemu truskawkowego. Do naczynia ?aroodpornego dajemy pokropione sokiem gruszki. W rondelku na niedu?ym ogniu rozpuszczamy dwie ?y?ki mas?a. Do roztopionego mas?a dodajemy dwie ?y?ki cukru. Ca?o?? rozpuszczamy dok?adnie na ogniu i bardzo starannie mieszamy. Uwa?amy, ?eby sos nie przypali? si?. Zrobionym sosem polewamy gruszki nadziewane konfitur? truskawkowa. Deser gruszkowy pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez oko?o 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pioge7 08.02.2012 10:03
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak