Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Aksamitny sos serowy do makaronu

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

?mietana 250 ml
mas?o 50 g
ser camamber 100 g
mozzarella 100 g
ser ?ó?ty 100 g
serek topiony naturalny 1 op.
sok z cytryny 1/4 szklanki
sól do smaku
orzechy włoskie 25 prażone

Przepis i sposób przygotowania na: Aksamitny sos serowy do makaronu

Sery pokroi? w drobn? kostk?. ?mietan? podgrza? z mas?em, stopniowo wrzuca? ser i miesza? gotuj?c na ma?ym ogniu a? do ca?kowitego rozpuszczenia. Doprawi? grubo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny. Mo?na dosoli?, chocia? zazwyczaj sery s? ju? dosy? s?one wi?c ja nie dosalam.

Orzechy pognie?? bardzo drobno. Ugotowany makaron wymiesza? z sosem, ?eby si? nim pokry?, doda? orzechy i wymiesza?. Ka?d? porcj? posypa? posiekan? natk? pietruszki.

Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jozefinach 12.02.2012 09:57
Lubię takie sosy.
freekate 07.02.2012 05:10
można, ale pleśniowe mają dosyć zdecydowany smak a mnie w tym przypadku chodziło o sos naprawdę nienarzucający się w smaku :)
pacpaw 06.02.2012 20:11
te orzechy są ciekawym dodatkiem. Sos z takiej mieszanki serów tez musi być niezły. Może jeszcze pleśniowego szczyptę dodać dla podkreślenia smaku?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak