Sposób przygotowania

Dro?d?e rozetrze? z ?y?k? cukru, ?y?k? letniego mleka i m?ki. Rozczyn odstawi? na 20 minut w ciep?e miejsce. Mas?o stopi?, a nast?pnie przestudzi?. Pozosta?? m?k? przesia? do miseczki. Doda? szczypt? soli, reszt? cukru i wyro?ni?ty rozczyn oraz pozosta?e letnie mleko. Wyrobi? g?adkie ciasto, wla? mas?o. Ponownie zagnie?? i odstawi? do wyro?ni?cia. Mas?o potrzebne do nadzienia stopi?. Ciasto rozwa?kowa? na prostok?t 45x30 cm. Placek posmarowa? mas?em, posypa? 5 ?y?kami cukru po??czonego z cynamonem i rodzynkami. Zwin?? w rolad?. Posmarowa? ?ó?tkiem wymieszanym ze ?mietan?. Rolad? poci?? na plasterki o grubo?ci 3 cm. Ka?dy mocno przycisn?? d?oni?. Piec 15 minut w temp. 175 stopni C.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !