Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z bak?a?anem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

m?ka 250 g
margaryna / mas?o 150 g
?ó?tka 2 szt.
bak?a?an 1 szt
pomidor 1 szt
cebula 1 szt
mi?so wieprzowe 250 g
jajko 2 szt
mozzarella 100 g
bazylia do smaku
oregano do smaku
tymianek do smaku
czosnek do smaku
chili do smaku
sól do smaku
jogurt bałkański 1/2 op.

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z bak?a?anem

Z m?ki, t?uszczu i ?ó?tek zagnie?? kruche ciasto, sch?odzi?, rozwa?kowa? i wy?o?y? form? do tarty lub okr?g?? foremk?, formuj?c ok. 3 cm brzegu. Ciasto przykry? papierem do pieczenia, obci??y? grochem lub ry?em i piec 20 minut w temperaturze 200 st.

Mi?so zmieli? i podsma?y? razem z pokrojon? w piórka cebul?. Bak?a?ana pokroi? w cienkie plastry, podsma?y? krótko na pozosta?ym po sma?eniu mi?sa t?uszczu.
Pomidor pokroi? w plastry.

Na upieczonym cie?cie u?o?y? warstwami mi?so z cebul?, plastry bak?a?ana, plastry pomidora. Jogurt wymiesza? z jajkami i przyprawami. Powsta?? mieszanin? zala? tart?.
Piec 25 minut w temp. 180 stopni.
Mozzarelle pokroi? w cienkie plastry. Roz?o?y? na pieczonej tarcie i podwy?szy? temperatur? do 200 st. Piec do rozpuszczenia sera.

Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 12.02.2012 09:28
pyszne danie
caralajna 02.02.2012 08:14
doskonałe.. a jakie apetyczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak