Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokiety ryżowo-grzybowe

3.0
(17)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 sztuka
jajko 2 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
ziarna sezamu 2 łyżki
mąka 3-4 łyżki
olej kilka łyżek
grzyby leśne 30-50 dag
ryż 1 szklanka

Porada

Ryż należy wcześniej ugotować i przestudzić.

Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety ryżowo-grzybowe

Cebulę obrać, drobno pokroić; grzyby oczyścić, pokroić w plasterki. Rozgrzać na patelni łyżkę oleju, przesmażyć cebulę, dodać grzyby, smażyć kilkanaście minut mieszając i odparowując nadmiar wody, przestudzić. W misce wymieszać ugotowany, zimny ryż, usmażone grzyby, wbić jedno jajko, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, dobrze wyrobić. Jeśli masa będzie zbyt rzadka dosypać nieco bułki tartej. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi nabierać porcje masy wielkości dużej garści, formować podłużne krokiety, obtoczyć w mące, w roztrzepanym jajku i bułce tartej zmieszanej z sezamem. Kłaść na patelnię,na rozgrzany olej, smażyć na złoto-brązowo. Podawać na gorąco.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mariowalcz25
mariowalcz25 19.03.2012 12:06
kro-kiety
Agnik 02.10.2011 13:43
pycha
Marybeth
Marybeth 14.09.2011 16:42
Pyszne :)
eli_555 24.08.2011 22:44
pyszne,super
mdepfs 15.11.2010 14:44
ale fajne :)
ewelina/bunia 27.09.2010 20:20
dobre
bogumiła3 21.08.2010 00:13
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak