Sposób przygotowania

Jajko i bia?ko wbijamy do miski, rozk?ócamy widelcem z niewielk? ilo?ci? wody, dodajemy troch? m?ki i dok?adnie mieszamy widelcem, a? nie b?dzie grudek. Potem mieszaj?c dodajemy na zmian? reszt? m?ki i wody. Ilo?ci s? orientacyjne, ciasto powinno by? na tyle g?ste, ?eby sie dawa?o odkroi? no?em.
Zagotowujemy osolon? wod? w garnku , przek?adamy ciasto na op?ukan? zimn? wod? desk? i trzymaj?c nad garnkiem, odcinamy no?em w?skie kluseczk. Gotujemy kilka minut po zagotowaniu, mieszaj?c czasem. Wyjmujemy jedn? klusk? na prób?, przekrawamy i patrzymy, czy nie jest surowa w ?rodku. Je?li nie, to odcedzamy kluski na sito i przelewamy zimna wod?.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Adamorek

    lane ciasto
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Izabela28

    fajny, klasyczny przepis:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !