Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sos baskijski

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 2 kg
papryczka chili 10 szt
cebula 8 szt
oliwa 10 ?y?ek
papryka 1 łyżka
kostka roso?owa 1 szt
z?bki czosnku 8 szt
cukier do smaku
chleb 60 miąższ

Przepis i sposób przygotowania na: sos baskijski

Ostrą paprykę oczyścić z nasion i wrzucić do garnka z wrzątkiem na 1,5 godziny i posieka?. W garnku rozgrzaną oliwę i zeszklić na niej plasterki cebuli i rozgnieciony czosnek, dodać kawałki papryczek, paprykę mieloną, pokruszony miąższ chleba i mieszając podsmażyć. Dodać pokrojone w plastry i obrane pomidory i powoli dolewać rozpuszczoną w 1 l wody kostkę rosołową. Dusić pod przykryciem, mieszając niecałą godzinę. Jeśli wg gustu i smaku jest za ostry, można troszkę posłodzić i zagotować, co powinno złagodzić smak.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 21.06.2012 10:12
Sos godny polecenia.
Angelika10 19.05.2012 00:43
fajny
cooleczka 31.01.2012 10:06
zapowiada si? smakowicie - moje smaki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak