Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mule w białym winie

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mule 2 ½ kg
masło 50 g
cebula 1 szt
czosnek 3-4 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
świeży koper 1 pęczek
wino białe wytrawne 200 ml
papryczka chili 1 szt
Pieprz czarny Prymat w młynku 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Mule w białym winie

Sposób przygotowania:
Omułki dokładnie umyć, otwarte wyrzucić. Cebulę i czosnek obrać i grubo posiekać. Paprykę przeciąć wzdłuż, usunąć pestki, a następnie drobno posiekać. W bardzo dużym garnku zagotować wino z cebulą, czosnkiem, papryką i liściem laurowym, przyprawić solą i pieprzem. Włożyć mule, przykryć pokrywką i ogrzewać 10 minut. Po upływie tego czasu większość skorupek powinna się otworzyć, jeśli nie należy gotować je kolejne 2-3 minuty. Skorupki, które po tym czasie się nie otworzą należy wyrzucić.
Tak przygotowane mule posypać świeżo siekanym koprem. Podawać z bułką, którą podczas jedzenia zbieramy z talerza sos.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 12.09.2014 15:57
mule ładnie podane, mniam
Magda60 04.07.2011 19:14
super
Jaheira11 26.03.2011 23:43
to jest dopiero wyzwanie
szajba2 01.03.2011 15:17
na pewno nie dla mnie
Barbara40 05.01.2011 16:53
Robie podobnie, tylko zamiast kopru, daje natke pietruszki
Barbara55 03.11.2010 15:53
chyba by mnie zamuliło
rakow2
rakow2 31.10.2010 15:56
typowo polskie danie
Ela20 15.06.2010 09:35
Ciekawe jak będzie smakowało :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak