Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Obwarzanki dro?d?owe migda?owe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

m?ka 2 szklanka
mas?o 1/3 kostka
mleko 1/2 szklanka
?mietana 1/2 szklanka
jaja 2 szt
dro?d?e 2 ?y?ka
cukier 1/3 szklanka
jajko
cukier kryszta do posypania
migda?y p?atki do posypania
olejek migdałowy 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Obwarzanki dro?d?owe migda?owe

dro?d?e rozmiesza? z ciep?ym mlekiem i cz??ci? m?ki, pozostawi? do
wyro?ni?cia. W tym czasie ?ó?tka utrze? z cukrem a bia?ka ubi? na
pian?. Jak rozczyn wyro?nie nale?y go zmiesza? z reszt? m?ki, ?ó?tkami
z cukrem, pian? z bia?ek, ?mietan? oraz olejkiem migda?owym. Zagnie??
ciasto, gdy uzyskamy jednolit? mas? nale?y doda? roztopione mas?o i
wyrabia? dalej a? ca?y t?uszcz si? wch?onie. Ciasto przykry?
?ciereczk? i pozostawi? do wyro?ni?cia. Z wyro?ni?tego ciasta
uformowa? wa?eczki grubo?ci palca i sklei? na obwarzanki. Posmarowa?
ubitym jajkiem, posypa? ( najlepiej grubym) cukrem i p?atkami migda?owymi i u?o?y? na
blaszce. Wstawi? do rozgrzanego piekarnika na oko?o 30 minut, temp.
180 stopni. Smacznego!
Porcja na oko?o 20 szt.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 31.05.2012 08:13
ciekawe
olkaaa 20.02.2012 07:41
fajne
Angelika10 10.02.2012 00:45
pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak