Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi nadziewane mięsem kaczki podane z sałatą rukola, suszonymi pomidorami oraz sosem miodowo-balsamicznym

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 150 g
żółtko jajek 1 szt
olej 1 łyżka
marchew 20 g
seler 20 g
por 20 g
papryczka chili 1 szt
mięso z kaczki 150 g
oliwa 5 łyżek
białe wino 20 ml
bulion warzywny 50 ml
imbir 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
sól 1 szczypta
kardamon 1 szczypta
masło 1 g
ocet balsamiczny 4 łyżki
miód pszczeli 1 łyżka
sambal oelek 1 szczypta
cebula 20 w kostkę

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi nadziewane mięsem kaczki podane z sałatą rukola, suszonymi pomidorami oraz sosem miodowo-balsamicznym

Dodatki:
100 g sałaty rukola
50 g suszonych pomidorów
Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
Mięso kaczki dokładnie umyć i oczyścić z błon. W rondelku na oliwie z oliwek zeszklić cebulę, dodać mięso, chwilę podsmażyć, a następnie zalać białym winem i bulionem. Dodać warzywa, doprawić kardamonem, przyprawą garam masala, chili, imbirem, solą i pieprzem. Dusić do momentu, aż mięso będzie miękkie. Następnie warzywa i mięso wystudzić i pokroić w drobną kostkę.
Do przesianej mąki dodać żółtko, olej oraz ciepłą wodę, aby otrzymać jednolitą masę o konsystencji ciasta pierogowego. Ciasto zagnieść, odstawić na chwilę, a następnie rozwałkować i używając szklanki wykroić z niego koła. Na każdym kawałku ciasta umieścić małe porcje farszu i zlepić brzegi. Pierogi gotować 3 minuty we wrzącej, osolonej wodzie.
W rondelku gotować sos sojowy do momentu zgęstnienia, pod koniec gotowania dodać imbir, sambal oelek, miód i upalone ziarna sezamu.
Pierogi podawać z sałatą rukola wymieszaną z suszonymi pomidorami oraz oliwą z oliwek. Przed podaniem danie skropić sosem miodowo-balsamicznym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magdalena80 20.03.2011 23:42
pyszności
jogobella231
jogobella231 17.03.2011 08:17
pycha
Bart 11.03.2011 23:48
bardzo elegancko
szajba2 28.02.2011 15:45
z kaczkami nie ryzykuję
Adamorek 25.02.2011 18:57
eleganckie:)
Jaheira11 08.02.2011 23:46
pyszności
Karolina92 16.11.2010 10:05
co za połączenie! cos pieknego :)
Barbara55 02.11.2010 15:44
uwielbiam pierogi
rakow2
rakow2 30.10.2010 16:23
pierogi zawsze się obronią
Monika168 18.09.2010 18:41
wygląda pysznie
Allice 11.06.2010 11:53
Aż ślinka cieknie na takie pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak