Sposób przygotowania

W garnku wstawi? wod? do gotowania kopytek,osoli? j? ?y?k? soli. W czasie,gdy b?dzie si? podgrzewa? w du?ej misce wyrobi? szybko ciasto na kopytka.Ziemniaki,koperek, dwie szklanki m?ki,?y?eczk? soli i jajka zagnie?? szybko. Z ciasta urywa? kawa?ki i na podsypanej m?k? stolnicy toczy? d?oniami p?askie wa?eczki.Lekko je rozp?aszcza? i kroi? uko?ne kluski-kopytka (ok.1/2 cm szeroko?ci). Wrzuca? partiami na osolony wrz?tek, nie przerywaj?c wrzenia.Lekko zamiesza? drewnian? ?y?k?, by nie porozrywa? klusek.Gdy wyp?yn? na powierzchni? wyjmowa? je ?y?k? cedzakow? i wrzuci? kolejn? parti?. Kopytka przelewam na durszlaku zimn? wod? i os?czam.Wtedy si? nie sklejaj?.Je?li gotuj? je na kolejny dzie? mieszam z niewielk? ilo?ci? oleju.Taki sposób przej??am od Pyzy-jest nies?ychanie praktyczny.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    treonina

    Jak dawno ju? tego nie jad?am... Ale mam na takie ochot?!
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Podobaj? mi si? Twoje koperkowe kopytka.
  • 2
    original
    Opublikowano

    foczka-ks

    lubi?
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wacław

    pyszne danie !
  • 0
    original
    Opublikowano

    adam1f

    dobre
  • 0
    original
    Opublikowano

    gosia1988

    lubię takie dania

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !