Sposób przygotowania

Nale?niki przygotowujemy wg w?asnego przepisu: ja wlewam pó? litra mleka do miski, wbijam jajko, wlewam troch? wody gazowanej i ubijam wszystko (mikserem, albo trzepaczk?). Nast?pnie dosypuj? m?k? - to zawsze robi? na oko, tzn troch? dosypuj? sprawdzam konsystencj? i je?li jeszcze ciasto jest rzadkie dosypuj? wi?cej, je?li przesypi? dolewam troch? mleka :) Ciasto odrobin? sol? i dodaj? ?y?k? oleju. Nale?niki sma?ymy (ze wzgl?du na olej w cie?cie nie daj? ju? go na patelni?).

Farsz: szpinak rozmra?amy na patelni, gdy ju? si? ca?kiem rozpu?ci dodajemy pokrojony w kostk? ser feta, ?ó?ty ser, zmia?d?ony z?bek czosnku oraz przyprawy (oczywi?cie ze wzgl?du na fet? nie solimy).

Sos: ?mietan? (lub jogurt naturalny), bazyli?, koperek oraz 2 zmia?d?one z?bki czosnku mieszamy i odstawiamy na chwil? do lodówki.

Nale?niki smarujemy farszem i zwijamy wg uznania (ja zazwyczaj w rulony, ale mo?na w kopert?, trójk?ty jak kto woli).

Danie proste, ale bardzo smaczne :)

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    treonina

    fajny pomys?! wol? nale?niki na wytrawnie a nie na s?odko wi?c jest to przepis dla mnie :-)
  • 1
    original
    Opublikowano

    sunnymood

    super ;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !