Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka ziemniaczana na ostro!

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki surowe 2 kilo
jaja 3 ca?e
kasza manna 3/4 szklanki
cebula 1 sztuka
olej 100 mililitrów
kwa?na ?mietana 18% 250 gram
ser ?ó?ty 1 ma?y kawa?ek
sól do smaku
pieprz do smaku
zio?a do smaku
ziemniaki
boczek wędzony 25 dag
papryka czerwona 1/2 sztuki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Babka ziemniaczana na ostro!

Boczek kroimy w drobn? kosteczk? i podsma?amy na patelni. Ziemniaki obieramy i ucieramy na tarce jak na placki ziemniaczane. ?cieramy równie? cebulk?. Odlewamy nadmiar soku z ziemniaków, dodajemy ca?e jaka, kasz? mann?, zmielone, ugotowane ziemniaki, pokrojon? w paski paryk?, posiekan? w kosteczk? papryczk? chili, ser pokrojony w kosteczk?, ?mietan? i olej. Do tego dodajemy podsma?ony boczek, razem z wytopionym t?uszczykiem. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku. Uprzednio wysmarowana t?uszczem blaszk? nale?y wysypa? bu?k? tart?. (Ja piek?am w tortownicy). Wierzch skopi? oliw?. Piec w temperaturze oko?o 200 stopni C przez mniej wi?cej 1,5 godz, a? wierzch si? zabr?zowi. Podawa? z keczupem lub ?mietan?. My?l? , ?e nast?pnym razem podam babk? z sosem grzybowym.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 12.05.2012 07:39
nigdy nie probowalam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak