Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pomaranczowy placek

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 1/2 kg
masło 12 dag
jajko 2
cukier 12 dag
masa
migdały 10 dag
pomarańcze 3

Przepis i sposób przygotowania na: pomaranczowy placek

Do maki dodajemy rozdrobnione za pomoca noza malo i dobrze mieszamy, Do tego dodajemy rowniez cukier oraz wbijamy dwa ca?e jajka. Wszystkie te skladniki bardzo dokladnie ugniatamy na ciasto. Ugniecione ciasto rozwalkowujemy. Rozwalkowane ciasto rozkladamy na formie, ktora wczesniej musimy oblozyc papierem do pieczenia. Ciasto wsadzamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na zlotawy kolor w temperaturze 180 stopni. Placek ma sie piec oko?o 20 minut. Pomarancze bardzo dokladnie myjemy, a pozniej nakluwamy w paru miejscach. Naklute pomarancze wsadzamy do garnka z woda i gotujemy. Ugotowane pomarancze wyjmujemy z wody i odkladamy do przestudzenia. Ostudzone pomarancze kroimy na plasterki. Plasterki pomaranczy rozkladamy na upieczonym ciescie. Migdaly kroimy bardzo drobno lub trzemy na tarce i posypujemy nimi ciasto. Calosc dajemy jeszcze na chwile do letniego piekarnika.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eli82 02.04.2012 18:00
fajne
pioge7 28.01.2012 11:43
ekstra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak