Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek biszkoptowy z jablkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier puder
Ciasto:
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
jajko 6
proszek do pieczenia 1 lyzeczka
Bułka tarta klasyczna Prymat
tluszcz dosmarowania
Masa jabłkowa:
jabłka 1 kg
galaretka cytrynowa 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Placek biszkoptowy z jablkami

Bialka bardzo dokladnie ubijamy z cukrem. Do dobrze ubitych bialek dodajemy zoltka i calosc jeszcze chwile ubijamy. Na koniec dodajemy do tego przesiana wczesniej make. Do tego dodajemy rowniez proszekdo pieczenia. Ciasto wlewamy do tortownicy, ktora wczesniej smarujemy tluszczem i posypujemy bulka tarta. Placek pieczemy w temperaturze 180 stopni przez okolo 35 minut. Po upieczeniu ciasto kroimyy na dwie czesci, ?zeby powstaly dwa krazki. Srodek wypelniamy masa jablkow?.
MASA JABLKOWA: Jablka musimy bardzo dokladnie umyc, obrac ze skorki i przekroic na pol, zeby wyciac gniazda nasionek znajdujace si? w srodku. Obrane i oczyszczone jablka zetrzec tarce o grubych oczkach. Starte jab?la podduszamy na ogniu, a nastepnie odstawic, zeby ostygly. Do ostudzonych jablek dodajemy tezejaca galaretke cytrynowa ( galaretke rozpuscic zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale z mniejsza iloscia wody). Upieczony placek posypujemy z wierzchu cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Elżbieta15 25.04.2012 19:14
mniam
Elżbieta15 25.04.2012 19:14
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak