Sposób przygotowania

Drozdze rozdrabniamy, a nastepnie ucieramy z niewielka iloscia soli oraz cukru. Do tego dajemy polowe przygotowanego mleka oraz 1/3 przygotowanej maki. Calosc odkladamy na okolo godzine do miejsca o pokojowej temperaturze do wyrosniecia. Zoltka razem z cukrem bardzo dokladnie ucieramy, a pozniej dodajemy do tego wyrosniety odczyn oraz pozostala czesc maki i mleka. Calosc bardzo dokladnie mieszamy. Bialka ubijamy na piane. Maslo roztapiamy w rondelku na nieduzym ogniu. Ubite bial?ka oraz stopione maslo dodajemy do zrobionej wczesniej masy. Bardzo dobrze ugniecione ciasto odkladamy ponownie na okolo jedna godzine. Po uplywie tego czasu ciasto dzielimy na 5 czesci Z kazdej z tych czesci formu?ujemy walki i zawijamy chalke.. Chalke pieczemy przez okolo godzinw lub trochw dluzej w temperaturze 180 stopni.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !