Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chalka

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 kg
jajko 4
mleko 3/4 litra
cukier 12 dag
masło 1/2 kostki
drożdże 3 dag
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Chalka

Drozdze rozdrabniamy, a nastepnie ucieramy z niewielka iloscia soli oraz cukru. Do tego dajemy polowe przygotowanego mleka oraz 1/3 przygotowanej maki. Calosc odkladamy na okolo godzine do miejsca o pokojowej temperaturze do wyrosniecia. Zoltka razem z cukrem bardzo dokladnie ucieramy, a pozniej dodajemy do tego wyrosniety odczyn oraz pozostala czesc maki i mleka. Calosc bardzo dokladnie mieszamy. Bialka ubijamy na piane. Maslo roztapiamy w rondelku na nieduzym ogniu. Ubite bial?ka oraz stopione maslo dodajemy do zrobionej wczesniej masy. Bardzo dobrze ugniecione ciasto odkladamy ponownie na okolo jedna godzine. Po uplywie tego czasu ciasto dzielimy na 5 czesci Z kazdej z tych czesci formu?ujemy walki i zawijamy chalke.. Chalke pieczemy przez okolo godzinw lub trochw dluzej w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak