Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka marchewkowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
marchewka 25 dag
cukier wanilinowy 1 opakowanie
cukier 25 dag
drożdże 2 dag
masło 12 dag
jajko 3
woda 1/2 szklanki
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Babka marchewkowa

Marchewki bardzo dok?adnie myjemy obieramy, a nastepnie trzemy na tarce z malymi oczkami. Drozdze rozdrabniamy, a nastepnie rozpuszczamy w wodzie. Do tego dodajemy jedna szklanke maki oraz wbijamy jajka. Dodajemy równie? wczesniej starta na tarce marchewke. Odkladamy to do wyrosniecia. Maslo roztapiamy na rondelku, na nieduzym ogniu. Po czasie, gdy ciasto podroslo w cieplym miejscu nalezy dodac do tego reszte maki, maslo, ktore wczesniej roztopilismy oraz cukier zwykly i cukier wanilinowy. Wszystkie te skladniki bardzo dok?adnie mieszamy ze soba i ugniatamy na ciasto. Ugniecione ciasto przekladamy do formy, ktora najpierw musimy oblozyc papierem do pieczenia. Babke marchewkowa pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez okolo jedna godzine.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak