Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czeresniowy placek

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czereśnie 1 kg
Ciasto:
mąka 35 dag
twaróg 20 dag
jajko 1
olej 5 lyzek
cukier 12 dag
mleko 5 lyzek
proszek do pieczenia 2 lyzeczki
cukier wanilinowy 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Czeresniowy placek

Czeresnie bardzo dok?ladnie myjemy, a nastepnie osuszamy recznikami papierowymi. Czeresnie kroimy na pol, zeby wyjac znajdujace siew srodku owocow pestki.

CIASTO: Ser bialy bardzo dobrze ucieramy, a nastepnie dodajemy do tego cukier oraz cukier wanilinowy i bardzo dokladnie mieszamy, zeby cukier dobrze rozpuscil sie. Pozniej do tej masy dodajemy olej, mleko. Po chwili dodajemy takze proszek do pieczenia wymieszany z maka. Calosc bardzo dobrze mieszamy i ugniatamy na ciasto. Ugniecione ciasto rozwalkowujemy na srednia grubosc. Ciasto przekladamy na forme, ktora wczesniej musimy obloyc papierem do pieczenia. Na ciescie pouk?adac oczyszczone czeresnie i placek piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni i piec przez oko?o 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak