Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Masa lukrowa - tort 26 cm

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 80 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 ?y?ki
glukoza 2,5 ?y?ki
cukier puder 5 szklanek
bia?ko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Masa lukrowa - tort 26 cm

Wod? zagotowa?. Do wrz?cej wody dodajemy ?elatyn? i dok?adnie mieszamy, a? si? rozpu?ci. Nast?pnie dosypujemy glukoz? i ponownie mieszamy, a? si? rozpu?ci. Szklank? cukru pudru wysypujemy na stolnic? a nast?pnie dodajemy po ?y?ce wcze?niej przygotowanej wody z ?elatyn? i glukoz?. Zagniatamy. Na pocz?tku mo?na sobie pomaga? i zagniata? ?y?k?, a nast?pnie nale?y dosypywa? cukier puder i dodawa? wod?. Gotowa masa powinna by? g?adka i elastyczna. Powinna by? gi?tka i rozci?gliwa jak plastelina i nie powinna si? kruszy?, Czas zagniatania to ok 45-60 min. Gotow? mas? rozwa?kowujemy. Tort uk?adamy na ?rodku a nast?pnie delikatnie wsuwamy d?onie pod ciasto i w ten sposób przenosimy mas? lukrow? na tort. Nast?pnie delikatnie naci?gamy mas? i dociskamy co tortu.
Z podanych sk?adników starcza na pokrycie tortu o ?rednicy 26 cm, oraz na wykonanie delikatnej ozdoby np. ró?yczek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 09.08.2013 07:50
przydatny przepis
RenataZ-et 23.07.2013 23:12
przepis, który może się przydać
caralajna 11.08.2012 06:42
warto wiedzieć o tym przepisie
forgielka 04.06.2012 14:06
super na pewno mi się przyda
IKrakowianka 13.04.2012 19:50
super przepis!
dwa pokoje z kuchnią 20.03.2012 12:13
będę testować na urodziny córki
Iwusia 20.02.2012 22:46
Aniu to czekam na opinie :)
Anna133 20.02.2012 07:28
no niedługo się będę za nią brała ;)
gosia47-47 09.02.2012 19:30
super masa
Iwusia 02.02.2012 17:14
tak, masę można szczelnie zapakować i zamrozić :)
Anna133 02.02.2012 13:28
zamrosić ?ciekawe nic sie jej nie stanie ?
MAR3STA 30.01.2012 18:34
a du?y plus jest taki, ?e je?eli masy zostanie mo?na j? zamrozi?
MAR3STA 30.01.2012 18:33
robi? podobnie
agnieszka137 27.01.2012 23:46
warto by?o przeczyta?:)
IlonaAlbertos 27.01.2012 22:23
Prosta w przygotowaniu i na pewno lepsza ni? ta gotowa, bo bez dodatków :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak